Shalock en Laccs - Shalock en LACCS Doelstellingen: Definitie van gezondheid = ‘kwaliteit van leven - Studeersnel (2024)

College Shalock en Laccs

Vak

Colleges (colleges)

129Documenten

Studenten deelden 129 documenten in dit vak

Universiteit

Hogeschool Viaa

Studiejaar: 2022/2023

Boek in lijstPsychiatrie in de Verpleegkunde

Geüpload door:

Anonieme student

Dit document is geüpload door een student, net als jij, die anoniem wil blijven.

Hogeschool Viaa

Aanbevolen voor jou

  • 5NSM in het kort - Samenvatting van het Neuman Systems Model. De titels verwijzen naar het boek. Het Neuman Systems Model (NSM) is ontwikkeld in 1970 door Betty Neuman. Het model traint de zorgverlener in de benadering van de patiënt als een mens met al zijn aspecten. Daarom is het ook belangrijk dat patiënten het gesprek over zichzelf, over het waarom van het ziek-zijn met de verpleegkundige kunnen voeren.CollegesSamenvattingen92% (168)
  • 117Colleges + VTV + OWG blok 2 leerjaar 2 Intensieve zorgCollegesSamenvattingen100% (2)
  • 34Casustoets LZ en IZCollegesCollege-aantekeningen100% (9)
  • 13 Doelen Smart formulerenCollegesCollege-aantekeningen100% (5)
  • 4College 5 normale bevallingCollegesCollege-aantekeningen85% (26)

Reacties

inloggen of registreren om een reactie te plaatsen.

Andere studenten bekeken ook

  • Psychiatrie in de verpleegkunde H10
  • GVO - Samenvatting Colleges
  • Ziektebeelden blok 3 IZ
  • Introcollege zorg voor mensen met verstandelijke beperking
  • College E-Health (inleiding)
  • College tuchtraad

Gerelateerde documenten

  • Doelstellingen College Patiëntveiligheid
  • preventieve zorg
  • Doelstellingen levenslooppsychologie blok 2
  • Doelstellingen Ethiek blok 2 uit college
  • Doelstellingen EBP uit college
  • College Cel en Weefselleer

Preview tekst

Shalock en LACCS

Doelstellingen: Definitie van gezondheid = ‘kwaliteit van leven is een onderdeel’ - Multidimensioneel (persoons- en omgevingsfacoteren + samenwerking daarvan) - Voor alle mensen gelijke componenten - Objectief en subjectieve component - Kwaliteit wordt positief bepaald door zelfbepaling hulpbronnen gevoel van verbondenheid

Hoe meet je kwaliteit van leven? - Vragenlijst - Observaties - Gesprekken

  1. De student kan het model van Schalock uitleggen.Model van Shalock heeft acht domeinen die de kwaliteit van bestaan kunnenbeïnvloeden. Wat is er aan de hand bij elk domein en wat kun je daaraan doen?Onafhankelijkheid:
  2. Persoonlijke ontwikkeling
  3. ZelfbepalingSociale participatie:
  4. Persoonlijke relaties
  5. Sociale inclusie
  6. RechtenWelbevinden:
  7. Emotionele welbevinden
  8. Fysieke welbevinden
  9. Materieel welbevinden

De stappen die gezet worden om te komen tot een ondersteuningsplan en deze up-to-date te houden, zien er meestal als volgt uit: 1. Het levensverhaal van de cliënt beschrijven met een instrument waarin vragen staan over het gezin waarin de cliënt is opgegroeid, de periode op schooi of dagcentrum, verhuizingen, verlieservaringen, zingeving en levensbeschouwing, positieve en negatieve herinneringen, de buurt waarin hij is opgegroeid, tradities, omgang, gehechtheid, bijzondere gebeurtenissen ect.. Alles wat belangrijk is om te weten over de cliënt en de mensen die belangrijk zijn of waren in zijn leven2. Beeldvorming opstellen: hier wordt een integratief beeld geschetst. Dit is eenbeschrijving van de verstandelijke, sociale, psychische, emotionele, lichamelijkeen morele ontwikkeling. Maar ook belangrijke gebeurtenissen uit het leven, eenbeschouwing van het levensverhaal en de draagkracht van de cliënt.3. Een beschrijving van de huidige situatie geven: leefomgeving, nacht, vrije tijd,werken en leren, netwerk, behandeling, eventuele meerzorg.4. Een ondersteuningsplan maken met daarin antwoord op de vraag wat de cliëntgelukkig maak en wat bijdraagt aan de kwaliteit van zijn bestaan en het

toekomstperspectief: hoe wil de cliënt zich verder ontwikkelen, wat wil hij nogbereiken? En natuurlijk maak ie het plan door (haalbare en meetbare) doelen testellen die je volgt en indien nodig bijstelt2. De student kan verschillende methodische begeleidingsvormen benoemen.Ervaringsordening -> richt zich op de vraag hoe mensen met een verstandelijkebeperking de wereld om zich heen ervaren en ordenen.Onderscheid in vier orderingen:

  1. Lichaam gebonden: ervaringen worden geordend.Hoofdvraag: is mijn lichaam veilig? Geen onderscheidt tussen ik en mijn omgeving.
  2. Associatief: ervaringen geordend volgens vaste patronen.Hoofdvraag: is mijn omgeving vertrouwbaar?
  3. Structurerend: eerste tijdsbesef en mate van vooruitdenken, door zien vanverbanden.Hoofdvraag: ken ik de samenhang?
  4. Vormgevend: ervaringen en bestaande structuren worden geordend enpersoonlijke inzichten worden toegevoegd. Eigen ideeën vorm krijgen, abstractdenken.Hoofdvraag: mag ik mijzelf zijn?

Triple CHet doel is gewoon leven te bewerkstelligenDrie keer C = client, coach en competentieActiviteiten in samenwerkingen met coach en cliënt uitvoeren

Ontdekkend kijkend wordt ingezet bij complexe ondersteuningsvragenFocus wordt gelegd op begeleider. Hoe kun je de relatie tussen cliënt en zorgverlenerblijvend verbeteren.3. De student kan de methodische begeleidingsvorm LACCS uitleggen en dezetoepassen op een casus.Een goed leven past beter bij de verstandelijke beperking doelgroepen.Gebaseerd op: - Emotionele niveau (Anton Dôsen) - Ervaringsordening (Timmers Huijgens) - Acht domeinen (Shalock) - Triple C (Van Wouwe en van der Weerd)

Vijf gebieden gedefinieerd en op ieder gebied moet je even goed functioneren.

Ontwikkeling denken gaat over hoe beleeft de zorgvrager de wereld om zich heen? 1. Sensatiefase = gericht op zintuigelijke sensaties: ruiken, voelen of horen. Zorgvragers die dit veel doen leven heel erg in het hier en nu. Genieten van

  • Betrokken zijn bij dagelijkse bezigheden
  • Kansen krijgen om je te ontwikkelen

LACCS-waarden gesprek om te bekijken ‘hoe goed het leven’ van mensen met eenverstandelijke beperking is. Familie, zorgverleners en zorgvrager allemaal bij hetgesprek betrokken. Vragen als: Hoe goed is het leven momenteel? Op welke gebiedenmoet de aandacht komen te liggen?

Methodisch werkenHet is belangrijk goed af te stemmen wie wat gaat doen en waar je aan gaat werkenmet alle betrokken disciplines, gebruik hiervoor elkaars disciplines en hou het doelvoor ogen: een goed leven voor de zorgvrager.

Shalock en Laccs - Shalock en LACCS Doelstellingen: Definitie van gezondheid = ‘kwaliteit van leven - Studeersnel (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 6297

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.