iPhone 15 Pro (Max) review: de beste én slechtste koop van dit jaar (2024)

De iPhone 15 Pro (Max) is Apple’s nieuwste telefoon, maar hoe goed is het toptoestel van dit jaar eigenlijk? In deze review vertellen we of de iPhone 15 Pro (Max) de overstap waard is.

Lees verder na de advertentie.

Steun iPhoned

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Pluspunten iPhone 15 Pro (Max)

  • Titanium behuizing
  • Verbeterde nachtfunctie voor de camera
  • Nieuwe actieknop
  • Verbeterde zoomlens

Minpunten iPhone 15 Pro (Max)

  • Batterijduur niet verbeterd
  • Weinig voordelen van usb-c
  • Randen gevoelig voor vlekken

iPhone 15 Pro review

In september heeft Apple weer vier nieuwe iPhones aangekondigd: de iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Pro Max. Bij de iPhone 15 (Plus) heeft Apple veel features geïntroduceerd, die we vorig jaar al zagen bij de iPhone 14 Pro en de iPhone 14 Pro Max. Zo zijn alle iPhones dit jaar voorzien van het Dynamic Island en een 48-megapixelcamera.

Dat de ‘normale’ iPhone 15 zoveel features heeft overgenomen van de iPhone 14 Pro, betekent dat Apple bij de Pro-modellen van dit jaar nóg een stap verder moest gaan. Met een nieuwe behuizing van titanium en een extreem snelle A17 Pro-chip heeft Apple zeker veranderingen doorgevoerd, maar maken deze toevoegingen echt het verschil? In deze review van de iPhone 15 Pro (Max) lees je onze ervaringen met het toestel. Geen zin om te lezen? Bekijk onderstaande video-review.

iPhone 15 Pro (Max) review: de beste én slechtste koop van dit jaar (1)

Overzicht iPhone 15 Pro (Max) review

Design: vernieuwde behuizing van titanium

Apple heeft bij de iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Pro Max gekozen voor een behuizing met titanium randen. Dit heeft een aantal voordelen. Zo is titanium enorm sterk en zal het minder snel kapot gaan als je jouw iPhone laat vallen. Titanium is wel iets gevoeliger voor lichte krasjes. In de praktijk blijkt dat titanium vooral heel gevoelig is voor vlekken, want je ziet vrijwel iedere vingerafdruk op het toestel. Maar eerlijkheid gebiedt te zeggen: dat was met het roestvrijstalen frame van de voorganger niet anders.

We merkten dat vooral bij de gekleurde titanium modellen. Bij de blauwe uitvoering laat je al snel vingerafdrukken achter op de titanium randen. De iPhone 15 Pro (Max) met een naturel titanium behuizing heeft dat al een stuk minder. Als je een hoesje om de telefoon doet, merk je er bovendien vrij weinig van, maar de iPhone 15 Pro (Max) vlekvrij krijgen is een hele opgave. Dat neemt niet weg dat de telefoon er erg mooi uitziet, zeker met de afgeronde hoeken en iets dunnere schermranden.

iPhone 15 Pro (Max) is véél lichter

Het grote voordeel van titanium is daarnaast het gewicht, de telefoons zijn dit jaar namelijk veel lichter dan de iPhone 14 Pro en de iPhone 14 Pro Max. We merkten dat vooral toen we de iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Pro Max voor het eerst vasthielden, maar daarna went het lichtere gewicht al snel. Juist omdat dit zo snel went, merkten we er weinig van in het dagelijks gebruik van de telefoons.

Verder is het ontwerp van de iPhone 15 Pro (Max) weinig veranderd, de telefoon is opnieuw voorzien van het Dynamic Island. Helaas heeft deze feature geen nieuwe functies gekregen, waardoor het nog steeds meer een leuke toevoeging is dan een baanbrekende uitvinding. We hopen dat Apple in de toekomst meer taken voor het Dynamic Island introduceert, zodat het écht een dynamische feature wordt.

Nieuwe actieknop bij de iPhone 15 Pro (Max)

Bij de behuizing heeft Apple het roestvrijstalen frame dus ingeruild voor eentje van titanium, maar er is nog een subtiele wijziging doorgevoerd. De mute-knop heeft namelijk plaatsgemaakt voor de nieuwe actieknop. Een soortgelijke knop zagen we al bij de Apple Watch Ultra (2), maar dit is voor het eerst dat een iPhone zo’n button heeft. Je bepaalt bij de actieknop zelf welke functie er wordt geactiveerd.

Apple geeft je de optie uit negen acties, zoals het openen van de camera en het aanzetten van de zaklamp. We hebben tot nu toe nog niet één actie in het bijzonder gekoppeld aan de knop, maar steeds een functie gekozen die op dat moment het handigst bleek. Zo hebben we bij een citytrip de camera gekoppeld aan de actieknop, zodat je met één druk de camera opent.

Groot voordeel is dat de Opdrachten-app ook gekoppeld kan worden aan de actieknop. Dat betekent dat je niet beperkt blijft tot de negen opties die Apple je geeft, maar ook een bepaalde shortcut kunt uitvoeren met de nieuwe knop. Het is nog even afwachten welke opdrachten er nog worden uitgebracht, want zo is er veel meer uit de actieknop te halen dan tot nu toe al mogelijk is.

ProMotion en always-on

De iPhone 15 Pro (Max) heeft een Super Retina XDR-display met ProMotion, net als de iPhone 14 Pro (Max). Hiermee kan de iPhone de ververvingssnelheid van het scherm aanpassen. Daarmee gaat onder andere het scrollen tussen apps en websites een stuk soepeler. Dat verschil merk je zeker als je overstapt van een iPhone zonder ProMotion, zoals de iPhone 14 (Plus).

Het scherm van de iPhone 15 Pro (Max) kan opnieuw tot 1 Hz (een verversing per seconde) verlagen. Hierdoor is het ook bij de iPhone 15 Pro (Max) mogelijk om het always-on scherm in te schakelen. Met dit scherm wordt altijd de tijd aangegeven, je kunt zelf kiezen of meldingen en de achtergrond ook worden weergegeven. Het always-on scherm is aan de felle kant, zeker als je de nieuwe Stand-by modus gebruikt in een donkere ruimte.

Als je een nieuwere Apple Watch hebt is het always-on scherm van de iPhone eigenlijk overbodig. Apple heeft de nieuwste smartwatches namelijk ook voorzien van een always-on scherm, waardoor je de tijd altijd kunt checken. Het is dan nodig dat de tijd ook continu op je iPhone wordt getoond. Zonder Apple Watch is het zeker van toegevoegde waarde, maar anders kun je de feature beter uitzetten om batterij te besparen.

Camera van de iPhone 15 Pro: verbeterde nachtmodus

Apple voorzag de iPhones vorig jaar voor het eerst van een 48-megapixelcamera. Bij de iPhone 15 Pro het geval, waardoor de camera weinig veranderd is in vergelijking met die van de iPhone 14 Pro (Max). De camera van de iPhone 15 Pro heeft wel een kleine update gekregen, de nachtmodus is namelijk een stuk beter.

De nieuwe iPhone vangt meer licht en maakt gedetailleerdere foto’s met weinig licht in deze modus.Dat is ook wel te merken, want ‘s avonds maakt de iPhone 15 Pro nog steeds enorm scherpe foto’s en video’s. Nog een toffe functie: dankzij de LiDAR-scanner kun je ook in de Nachtmodus portretfoto’s maken.Met een nieuwe feature van iOS 17 kunnen foto’s ook achteraf nog in portretmodus worden gezet.

Een grote verbetering, waardoor je geen last meer hebt van wazige of korrelige foto’s als het donker is. Overdag maakt de telefoon ook uitstekende foto’s en video’s, zeker met de maximale resolutie ingeschakeld.

Beter inzoomen met de iPhone 15 Pro Max

Het grote verschil tussen de iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Pro Max is dit jaar niet alleen het formaat, maar ook de camera. Met de iPhone 15 Pro Max kun je namelijk verder inzoomen door de nieuwe tetraprismalens. Inzoomen met de iPhone 15 Pro gaat nog steeds tot 3x, terwijl de iPhone 15 Pro Max tot 5x kan zoomen. Apple heeft deze functie helaas alleen naar de duurste iPhone van dit jaar gebracht.

Bij de iPhone 15 Pro Max is de telelens vervangen door de tetraprismalens. Groot voordeel van deze nieuwe camera is dat je geen kwaliteitsverlies hebt als je tot 5x inzoomt. Hierdoor konden we enorm scherpe foto’s maken, óók als we wat verder inzoomden. Een toffe toevoeging, waardoor je de zoomfunctie van de iPhone een stuk sneller gebruikt. Waar we voorheen inzoomen probeerden te vermijden, is dat met de iPhone 15 Pro Max geen probleem meer.

Nieuwe A17 Pro-chip

Apple heeft bij de iPhone 15 Pro (Max)voor een nieuwe benaming van de processor gekozen, de telefoon draait nu op de A17 Pro-chip. Apple maakt bij deze chip voor het eerst gebruik van een nieuwe 3nm-technologie. De processor is daardoor kleiner, waardoor die minder energie nodig heeft om zwaardere taken uit te voeren.

De A17 Pro is daarnaast een stuk energiezuiniger en sneller, waardoor de iPhone 15 Pro (Max) enorm snel en soepel werkt. Zware taken worden probleemloos uitgevoerd op de telefoon en het toestel heeft nog geen enkel moment gehaperd. Dit verschil is vooral te merken als je overstapt van een iPhone 12 of lager, bij de iPhone 13 en 14 is dit minder snel het geval. Met de A17 Pro-chip heeft de iPhone 15 Pro (Max) tot nu toe alle taken probleemloos uitgevoerd.

Steun iPhoned

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Voor het eerst usb-c (maar geen voordelen voor de batterij)

Dat de A17 Pro-chip veel sneller en vooral energiezuiniger is zien we helaas niet terug in de batterijduur van de iPhone 15 Pro (Max). Deze is hetzelfde gebleven als bij de iPhone 14 Pro (Max). Met de iPhone 15 Pro doe je volgens Apple tot 23 uur als je video’s afspeelt en tot 75 uur als je alleen audio luistert. Bij de iPhone 15 Pro Max wordt dit geschat op 29 uur bij het afspelen van video’s en op 95 uur bij audio.

Helaas betekent dat in praktijk dat je de iPhone 15 Pro iedere nacht aan de lader moet leggen, want bij zware taken gaat de batterij erg snel leeg. Zeker als je een dag ergens naartoe gaat, waarbij je de camera veel gebruikt en veel moet navigeren via je mobiele data, haal je het einde van de dag niet met de accu van de iPhone 15 Pro. Bij de iPhone 15 Pro Max was dit niet het geval, waardoor je voor een goede batterij toch echt bij de duurdere iPhone moet zijn. Op ‘normale’ dagen houden beide telefoons het gemakkelijk de hele dag vol.

Daarnaast heeft Apple de telefoons dit jaar voor het eerst voorzien van usb-c. Helaas betekent dat niet dat je de iPhone 15 sneller op kunt laden dan eerdere iPhones, een gemiste kans wat ons betreft. Dataoverdracht gaat wel sneller, maar tenzij je een professionele iPhone-fotograaf bent, gebeurt het waarschijnlijk maar weinig dat je bestanden bekabeld overzet.

iPhone 15 Pro (Max) review: conclusie

De iPhone 15 Pro is opnieuw een erg goede telefoon, maar heeft geen onmisbare nieuwe functies in vergelijking met de iPhone 14 Pro (Max). Daarin onderscheidt de iPhone 15 Pro Max zich, want de nieuwe zoomfunctie is enorm goed. Daarnaast is de nieuwe behuizing van titanium erg mooi én stevig, met als nadeel dat vlekken snel zichtbaar zijn op de randen. Met een hoesje om je telefoon is dit probleem al snel verholpen.

De nieuwe actieknop van de iPhone 15 Pro (Max) is een leuke toevoeging, waarmee je de telefoon iets meer naar je persoonlijke voorkeur kunt inrichten. Het is zeker in het begin nog even zoeken naar de juiste functie voor de actieknop, maar er zijn genoeg opties om uit te kiezen. Met de Opdrachten-app komen daar binnenkort waarschijnlijk nog meer mogelijkheden bij.

Dat Apple de laadsnelheid van de iPhone 15 Pro (Max) niet heeft verhoogd was een teleurstelling, ook omdat de telefoon is voorzien van een usb-c-aansluiting. Hetzelfde geldt voor de batterijduur van de iPhone 15 Pro, zeker met de nieuwe A17 Pro-chip had die een stuk langer gemogen. Voor een telefoon met een écht goede batterij ben je nu aangewezen op de iPhone 15 Plus of de iPhone 15 Pro Max.

Al met al is de iPhone 15 Pro dus een prachtige telefoon, maar grote nieuwe functies ontbreken. De actieknop, titanium behuizing en betere nachtfoto’s zijn leuke verbeteringen, maar het verschil met de iPhone 14 Pro is klein. Dat is een ander verhaal bij de iPhone 15 Pro Max, want daar heeft de camera een flinke verbetering gekregen.

We beoordelen de iPhone 15 Pro daarom met een 8, terwijl de iPhone 15 Pro Max een 9 scoort. Bij de iPhone 15 Pro kun je beter nog een jaar wachten, maar de iPhone 15 Pro Max is het kopen absoluut waard. Zeker als je van een iPhone 12 of ouder komt is dit het moment om de overstap naar de nieuwe telefoon te maken!

iPhone 15 Pro kopen

Ben je van plan om de iPhone 15 Pro of de iPhone 15 Pro Max te kopen? Dan is het aan te raden om niet lang te wachten, want de levertijden lopen snel op. De iPhone 15 Pro is verkrijgbaar met 128GB, 256GB, 512GB of 1 TB aan opslagruimte. Bij de iPhone 15 Pro Max krijg je standaard al 256 GB. Bekijk de beste prijzen in onze prijsvergelijker, zodat je zeker weet dat je niet teveel betaalt!

Apple iPhone 15 Pro prijzen vergelijken

Met abonnement

€ 54,- p/m

Bekijk abonnementen abo

Los nieuw

€ 1.045,-

Bekijk prijzen

Los refurbished

€ 995,99

Bekijk prijzen

Los refurbished: € 995,99

Apple iPhone 15 Pro Max prijzen vergelijken

Met abonnement

€ 74,- p/m

Bekijk abonnementen abo

Los nieuw

€ 1.281,-

Bekijk prijzen

Los refurbished

€ 1.073,99

Bekijk prijzen

Los refurbished: € 1.073,99

Op iPhoned testen we de nieuwste iPhones en andere producten van Apple. De reviews stelt het redactieteam (net als alle andere content op de website) met veel tijd, zorg en aandacht samen.

Zo weet jij als lezer precies wat je van de geteste smartphone (en andere producten) kan verwachten. In de reviews gaan we de diepte in, maar wel op een begrijpelijke manier. We willen immers dat iedereen het verhaal begrijpt en uiteindelijk weet hoe goed (of slecht) het geteste apparaat is.

iPhone 15 Pro (Max) review: de beste én slechtste koop van dit jaar (2024)

FAQs

What are the weak points of the iPhone 15 Pro Max? ›

The glass back and Ceramic Shield front remain the weak points. Bend test: In a few reported bend tests, the iPhone 15 Pro Max failed at a moderate pressure, with the back glass shattering. This raises concerns about the structural integrity under unexpected stress.

Is it worth buying iPhone 15 Pro Max? ›

The iPhone 15 Pro Max is a powerful and feature packed smartphone with enhanced overall performance. But, it's an expensive phone to own and operate when you consider the cost of the phone itself, AppleCare+, cellular phone service and any accessories (such as a case, wireless charging pad and extra USB Type-C cables).

Which iPhone Pro Max model is best? ›

If you want a big screen, go for a Pro Max (the latest and greatest is the iPhone 15 Pro Max). For top specs in a smaller size, pick a Pro, and if you want to save some money, then get a standard model or the latest SE.

Does iPhone 15 Pro have issues? ›

There have been several reports of the iPhone 15 Pro running warmer than expected. Apple addressed the issue back in September last year, stating a possible cause was due to third-party apps, and a supposed fix was released in iOS 17.1.

Is the iPhone 15 Pro Max still overheating? ›

None of the reports have involved overheating during fast-charging, so that issue does still appear to be fixed. However, people have reported problems with their iPhone 15 Pro or Pro Max overheating when making phone calls, playing games, keeping their phone in their pocket, playing music, using the camera.

What's the difference between iPhone 15 Pro and Pro Max? ›

If you're someone who prefers a smaller device that is easier to use one-handed, then the iPhone 15 Pro is the best choice. If you want a larger screen, a bigger battery, and a better zoom lens, then the iPhone 15 Pro Max is the better option.

How old is iPhone 15 Pro Max? ›

Pre-orders began on September 15, 2023, and the devices were made available to the general public on September 22, 2023. Like the iPhone 15 and 15 Plus, the 15 Pro and Pro Max replace the proprietary Lightning connector with USB-C to comply with European Union mandates.

How strong is iPhone 15 Pro Max? ›

The iPhone 15 Pro Max survived our drop test and endured 110 pounds of pressure in a bending test. The results fit with our real-world experience in using the phone. While taking photos for another article, we accidentally let an iPhone 15 Pro Max tumble onto rocky ground—twice. It survived without a scratch.

How much does iPhone 15 Pro Max cost in usa? ›

Select the one that works for you. Buy$1,199.00Pay with Apple Pay or other payment methods. Finance$49.95/mo. for 24 mo.*From $33.30/mo.

Is the iPhone 15 better than iPhone 14? ›

Both iPhone 14 and iPhone 15 deliver impressive performance. However, the second-generation Ultra Wideband chip on iPhone 15 is a definite upgrade. This superfast A16 Bionic chipset supports all of the phone's advanced features like computational photography, Dynamic Island, and Voice Isolation for phone calls.

Which iPhone is best for the money? ›

Our top picks for the best iPhone
  • Best overall: iPhone 15 - See at Best Buy.
  • Best budget: iPhone 13 - See at Best Buy.
  • Best premium: iPhone 15 Pro - See at Best Buy.
  • Best battery life: iPhone 15 Plus - See at Best Buy.
  • Best small size: iPhone SE (2022) - See at Best Buy.
Apr 9, 2024

Which one to buy iPhone 14 or 15? ›

The 15 gets a slight bump up to 2556 x 1179 pixels compared to the 2532 x 1170 pixels on the 14. The iPhone 15 also has a max brightness of 2,000 nits compared to the iPhone 14's 1,200 nits. Plus, with the 15's Ceramic Shield display, it's less likely to crack when dropped (I hope).

Is iPhone 15 Pro Max back weak? ›

Main bad thing is that yes they are so unbelievably fragile. I got the 15 plus and i got a case and a screen protector i dropped it once and the whole back is shattered. When i had my 12 pro max the amount of times i dropped it with and with out a case and it never broke is crazy to me.

Is iPhone 15 Pro Max body weak? ›

The iPhone 15 Pro Max withstands well when put to the internal test, with the screen and frame emerging unharmed. However, it's only the back glass that falls prey to the pressure.

Is the iPhone 15 Pro Max flop or hit? ›

Of all the iPhone 15 models – namely the iPhone 15 itself, the iPhone 15 Plus, the iPhone 15 Pro, and the iPhone 15 Pro Max – it's the last of them that's the biggest hit right now, according to an analyst's report.

Is iPhone 15 Pro Max overheating? ›

Some people have noticed the iPhone 15 Pro and Pro Max getting uncomfortably hot while it charges. Apple's support page notes that the iPhone may feel warm when you first set it up, restore it from a backup, or wirelessly charge it. That's been my experience with a number of previous iPhone models and Android phones.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated:

Views: 6370

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.